Boxing Day

Коледни традиции и обичаи във Великобритания


На 26 декември, по традиция в англоезичните страни се празнува Boxing day. Не, това не е празник на бокса, а част от Коледните празници. На този ден в миналото работодателите са раздавали на служителите си малки, красиво украсени кутии пълни с подаръци, храна, или пари. Днес във фирмите тази традиция съществува под формата на Christmas hampers, или както в САЩ ги наричат Gift baskets - кошнички пълни с лакомства като пудинг, торта, шоколад, мед, конфитюр, чай и пр., които се раздават по време на коледните тържества, а във финансово изражение кутийките са заместени от коледните бонуси за служителите.

В къщи, тази традиция е запазена и в днешно време по отношение на хората, които са посещавали редовно дома ви през годината, например пощальони, разносвачи на мляко, боклукчии и пр., макар че кутийките с подаръци може да се дават и преди Коледа.

Като цяло, сега Boxing day се приема като време за отдих и възстановяване след Коледните пиршества, когато човек може да обърне повече внимание на семейство, приятели и съседи.